torstai 6. syyskuuta 2012

ME3


Taas on pari viikkoa vierähtänyt, ja kaikenlaista pientä onkin tullut tehtyä. Paljon on tullut vietettyä aikaa Xboxin ääressä, sillä oli vihdoin ja viimein aika pelata Mass Effect 3 läpi. Intin aikana en siihen ryhtynyt, sillä pari tuntia viikossa ei riitä että pääsee kunnolla tarinaan sisälle.

Maaliskuussa ilmestynyt trilogian päätösosa on jakanut mielipiteitä vahvasti, lähinnä loppuratkaisunsa ansiosta. Peli on kuitenkin aivan huippulaatua, ja päättää mielestäni sarjan niin hyvin kuin vain voi. Itselläni läpipeluuseen upposi päälle 36h, joten aivan normipelin pituinen tapaus ei ole kyseessä. Pelasin toki kaikki sivutehtävät ja kummatkin DLC:t, halusin saada kaiken mahdollisen irti pelistä, mutta alle kahdenkymmenen tunnin ei ME3:sta pysty pelaamaan. Graafisesti peli on todella upea, varsinkin osa maisemista on suorastaan kauniita (vaikkapa Thessia). Ainoa pieni ongelma on ihmiskasvojen animointi, joka jää välivideoissa hiukan kulmikkaaksi. Mutta pikkuvika, peli näyttää erittäin hyvältä yleisesti ottaen.
Pelattavuus on myös huipussaan, kaikki turha on karsittu pois, ja taistelu on hyvin sulavaa sekä monipuolista. Kesken pahimman tulituksen liikkuminen on joskus tökkivää johtuen näytön hämärtymisestä osumaa ottaessa, mutta tämäkään ei paljoa haittaa. Taistelu ja liike toimii, hahmoluokilla on selkeitä eroja ja sopivat powerit osaavien apurien valitsemisella tehtäviin todellakin on merkitystä. Aseissakin on selkeät erot, usein vaikeuksia päättää mitäs tällä kertaa käyttäisi.
Pelin pääpaino on kuitenkin tarinassa. Ja se on hyvä, erittäin hyvä. Esimerkillistä tarinankerrontaa ja mahtavaa eeppisyyttä, hyviä hahmoja ja hyvää pohdintaa. Kolmas osa on synkempi kuin edellisensä, ja saa pelaajan toisinaan oikeasti miettimään hiukan syvällisemmin. Koko peli universumi on niin hyvin kirjoitettu, ettei voi kuin ihastella. Taustamateriaalin määrä on huikea, jokainen rotu on luotu huolellisesti ja realistisesti, ja pelin lopussa / Leviathan-DLC:ssä paljastuvat taustatiedot Reaperien historiasta ovat puhdasta voittoa. Iso kiitos tälle tarinalle, kaikkine yksityiskohtineen hyvin mukaansatempaavaa. Ja se loppu, itse pidin suuresti. Kolme vaihtoehtoa, jotka kaikki sisältävät suuria uhrauksia ja koko trilogian päähahmon kuoleman, mutta niin sen pitikin olla; sopiva loppu eeppiselle tarinalle.

Ainoa mistä voi hiukan valittaa, on Biowaren politiikka online passin kanssa. Eli jos pelin ostaa käytettynä tai lainaa, niin kuin itse tein, ei nettiin pääse pelaamaan, vaan pitää ostaa 800:n Microsoft- pisteen arvoinen online pass jotta tämä luonnistuu. Pelintekijät yrittävät tappaa käytettyjen pelien kierrättämisen, ja huhujen mukaan uuden sukupolven konsoleilla pelin pelaaminen käytettynä ei onnistu laisinkaan. Tästä en pidä ollenkaan. ME3:n tapauksessa suostuin kuitenkin maksamaan, sillä multiplayer on loistava. Neljän pelaajan squadissa konetta vastaan mielekästä räimettä, yksitoista tuntia sitäkin on tähän mennessä jaksanut pelata. Hyvä ettei jäänyt pelkästään pakolliseksi multiplayeriksi pelkän multiplayerin takia, vaan siinä on ihan oma ideansa joka kantaa pitkälle. Yksi parhaista kokonaisuuksista siis mitä on tullut koskaan pelattua, ei voi muuta kuin kiittää Biowarea.

Parhautta.

Borderlandsia tuli myös pelattua jokunen tunti, pelailin aikoinaan ostaneeni mutta pelaamattomaksi jääneen Zombie Island- DLC:n läpi. Hyvää tavaraa, viisi tuntia on hyvä pituus lisärille, ja ihan viihdyttäväkin oli. Scoretkin onnistui keräämään ilman älytöntä vaivannäköä, ja koko pelin score näyttääkin mieltälämmittävää lukemaa 1540G. Borderlands 2 ilmestyy 21.9 ja tulee todennäköisesti pyörimään boxissa paljon, ennemmin tai myöhemmin.

Näin muuten, syksy on alkanut, alkaa olla melko viileä, ja...sateet. Syksyn sateet, onko montaa parempaa asiaa? Sitä fiilistä, kun syksyn tuoksu on ilmassa ja sade ropisee ikkunaan kotoisasti vaikkapa kirjaa lueskellen, ei muualta saa. Syksy on muutenkin raikas ja innovatiivinen vuodenaika, lienenkö siihen niin tykästynyt kun silloin olen syntynyt...Syksyä ei koskaan erityisemmin kaipaa, mutta kun se alkaa, on viikkokausia tosi hyvä fiilis. Syksyllä on aikaa pohdiskella rauhassa, ja luonto tuntuu ainutlaatuiselta. Syksyllä ei masenna, kaikki maistuu raikkaalta ja suorastaan maagiselta. Ja hiljalleen väriloistonsa läpikäyvät puut ovat aina niin ihastuttavia ! Syksyn myötä on kirjoitteluintoni säilynyt harvinaisen kauan yhtäjaksoisesti, hyvä niin, tiedä sitä jospa innostuisin hiukan maalailemaankin pitkästä aikaa...Tänä vuonna olen parhaaseen kuvausaikaan Suomessa, viime vuonna olimme juuri Norjassa isoimman osan syyskuusta, joten missasin parhaat syksykuvat vaikkapa mökiltä. Nyt tarkoitus olisi siitä värien riemusta pari laatukuvaa napata täältäkin päin. Syksyä sitten seuraakin marraskuu ja talven alku, mutta sitä ei tule pohtia vielä aikoihin, nyt nautitaan. On se mukavaa että on taas syksy.

Viime lokakuun lopulta, mökiltä.

Leffapuolelta tuli katsottua ties kuinka monennen kerran vuonna 2005 ilmestynyt Tyttö Sinä Olet Tähti, joka on mahdollisesti paras suomalainen elokuva mitä olen nähnyt. Hieno tarina, ja kaikki näyttelijät onnistuvat täydellisesti rooleissaan. Luokkaeroja murtava, omalla tavallaan kliseinenkin tarina on hyväntuulinen ja koskettava. Kiinteästi elokuvaan liittyvä musiikkikin on hyvin toteutunut. En ole muuta Samuli Vauramolta tietääkseni nähnyt, mutta tässä hän on superjees. Pamela Tola on roolissaan mitä mainioin, ja tämän jälkeen hän alkoikin päästä hiukan isompiin ja näkyvämpiin leffoihin. Leffan räp-yhtye Kärkiryhmän kaksi muuta jäsentä, joita esittävät Eero Milonoff ja Joonas Saartamo, ovat hauskoja ja hyvin onnistuneita. Jos joku ei tätä ole nähnyt, niin en voi muuta kuin suositella, aivan kaikille !

Parhautta vol. 2

Tuomarihommat alkoivat tältä kaudelta, kun maanantaina tuli vihellettyä Hernesaaressa E-junnujen peli. Sopivan hidastempoinen peli näin puolen vuoden tauon jälkeen, ja ihan hyvin meni, joten tästä on hyvä jatkaa, lauantaina pari peliä lisää tiedossa. Työhaastatteluunkin pääsin, katsotaan jos siitä jotain tulisi. Sopivan aktiivisella otteella siis syksyä jatkamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti