perjantai 10. toukokuuta 2013

Änäriä ja lämpöä


Kello on kuusi aamulla. St. Louis Blues – Los Angeles Kings pudotuspelisarjan neljäs ottelu on erätauolla. Nojailen parvekkeen kaiteeseen ja nautin raikkaasta, viisiasteisesta aamuilmasta. Ilmassa on lämmin tuoksu, ja näyttäisi tulevan aurinkoinen päivä.

Lämmintä ja aurinkoista. Erittäin tervetullutta. Parvekkeella makaaminen ja t-paita-kelit ovat tosiasia. Eilen oltiin yöllä rannassa kävelemässä, todella wonderful nähdä, kuulla ja haistaa meri taas. Alkaa olemaan jo kesäinen tunnelma, kuukauden päästä on kaikki pääsykokeetkin ohi ja kesäloma ! Vaikka töissä olenkin, niin lomalta ajatus silti tuntuu.

Tällä hetkellä on vajaa kaksi viikkoa aikaa historian pääsykokeisiini. Viime viikolla sain työstettyä loppuun Valmennuskeskuksen massiivisen paketin, missä oli todella kattavasti paristakymmenestä eri aiheesta tekstejä. Nyt kertaan vain repeatilla mittavia muistiinpanojani ja pyrin syventämään pikkujutuilla osaamista, esimerkiksi varmistan karttakirjasta kaikki mainitut alueet, kaupungit jne. Nämä viimeiset viikot ovat kaikkein vaikeimmat, uutta tietoa ei oikeastaan tule enää vaan pitää kerrata jo moneen kertaan hinkattuja aiheita. Lukemattakaan ei voi olla, ettei muistijälki heikkene, mutta toisaalta on hyvin väsyttävää toistaa samoja asioita uudelleen ja uudelleen.
Viisi kuukautta lukemista, olkoonkin että sekaan mahtuu epäaktiivisempiakin jaksoja. Maailmahistorian pikkujättiläinen, Suomen historian pikkujättiläinen, Ruotsin Itämaa ja Verkottunut ihmiskunta luettu ja tiivistetty muistiinpanoiksi; Euroopan Synty, Valtakunnanosa ja monta sataa sivua erilaisia tekstinpätkiä luettu. Mind mappeja tehty. Muistiinpanoja ja vuosilukuja kerrattu viikoittain. Jos tällä lukemisella ei pääse sisään, niin väkisinkin olen hyvin pettynyt. Toisaalta, yleissivistys keskiajan historiasta on nyt melkoisen korkealla tasolla, eikä kaikki tuo tieto mitenkään unohdu. Onpahan saanut aivot jotain rakentavaa, pitkäkestoisen yhtäjaksoista tekemistä.

                                                                                  ***

Asunto alkaa vihdoin olla ns. valmis, mitään oikeasti tarpeellista ei enää puutu. Parvekkeellakin on nyt pöytä, viisi tuolia, matot sekä uusimpana tulokkaana cool kasvi, dracaena massangea. Ikkunat pesimme Leon kanssa juuri. Sopivasti ajallaan all ready, pidän tuparit nimittäin nyt viikonloppuna. Harvoin mitään järjestän, joten panostusta on liikkeellä, kunnon tarjoilut jne. Very well, toivottavasti sää pysyy yhtä hyvänä kuin viime päivinä.


Ikkunoiden pesemistä.
                                                                                  ***

Todella pitkästä aikaa palasin lautapelienkin pariin, kun pelasimme kaverin kanssa War of the Ringiä. Kyseessä on siis sellainen 5-10h kestävä massiivinen strategialautapeli, taattua laatua. Fantasy Flight Games tekee poikkeuksetta hyviä pelejä. Pitäisi muutenkin aktivoitua lautapelirintamalla, ovat mukavan erilaista sosiaalista pelaamista. Munchkinia tuli aikoinaan pelattua paljonkin, voisi kenties siihen käydä jonkun lisärin hakemassa ja järjestää parit peli-illat.

War of the Ring

Hankin tuossa boxille liveaikaa suoraan vuoden, joten nyt pystyy pelaamaan aina kun siltä tuntuu, eikä tarvitse murehtia onko se live gold voimassa vai ei. MW2:sta pari tuntia tullut pelailtua, on se vaan niin klassikkopeli että aina jaksaa pari mappia pelata. NHL12:sta pelattiin myös Leon kanssa livessä kolmetoista ottelua, todella koukuttavaa ja siistiä pelata nimenomaan muita ihmisiä vastaan. Kahdestaan saa sitä paitsi sekä puolustettua että rakennettua hyökkäyksiä paremmin. Ja onhan se hieno fiilis voittaa SM-liiga- joukkueilla NHL-joukkueita, ei hävitty kertakaan kun pelattiin liigajengeillä. JYP – Boston 3-2, heh.

Live Gold mahdollistaa myös taas Netflixin boxin & telkkarin kautta, joten Iron Man- trilogia tuli katsottua parin päivän sisään kokonaan, tuo vastailmestynyt kolmososa luonnollisesti Tennispalatsissa. Hyvää viihdettä, eikä niin mielikuvituksetonta mitä odotin. Juonet eivät tosin järisyttävän syväulotteisia ole, mutta erikoistehosteiden takaa löytyy hyviä pointtejakin. Ennen kaikkea kuitenkin elokuvat ovat Robert Downey Jr:n näytöstä. Huikea näyttelijä, joka on tässä roolissa kenties parhaimmillaan. Guy Ritchien Sherlock Holmesissa tosin tekee tiukan suorituksen myös.

Robert Downey Jr. on loistava Iron Manina.

NHL:ssä on pudotuspelit täydessä vauhdissa, ensimmäinen joukkuekin ehti tippua jo. Huomio kiinnittyy luonnollisesti ennen kaikkea Kingsin peleihin, joista olen 4/5 katsonut. Viimeinen jäi väliin ylisurkean striimin takia, ei viitsi valvoa 3+ tuntia yöllä katsellen sotkua mistä ei erota edes pelaajien numeroita. Kyseiseen sarjaan liittyen kolumnini Jatkoajassa. Kaksi ensimmäistä hävittiin, mutta kolme ollaan voitettu sen jälkeen. Luottavaisia ollaan Kingsin suhteen.
Muista pareista voisi nostaa Pittsburgh Penguins – New York Islandersin esille, olen aina sympatisoinut huonommin menestyneitä seuroja. Islanders on ollut koko liigan naurun aihe 2000-luvun, ja nyt ovat ensi kertaa pudotuspeleissä sitten 2007. Ja Isles onkin vääntänyt kaksi voittoa jo. Pingviineistä en ole puolestaan ikinä välittänyt, varsinkaan Crosbystä, joten nautinnollista katsoa näitä. Taitavat pingviinit silti jatkoon mennä, mutta jokainen Islandersin voitto on hieno asia. 
Columbus jäi harmittavasti tasapisteillä ulos pudotuspeleistä, mutta Torontokin väänsi monen vuoden tauon jälkeen itsensä viivan yläpuolelle. Joku luontainen refleksi siinä on, huonojen ja pienten seurojen kannustaminen. Ei se Kingskään ollut edes playoff-joukkue silloin aikoinaan kun niihin huomio kiinnittyi.

                                                                               ***

Kuten monena aiempanakin loppukeväänä, nytkin on harvinaisen hyvältä kuulostanut Stam1nan samanniminen debyyttilevy. Huikea avauslevy, ja ylipäätänsä suomalaisen metallin legendaarisimpia levyjä itselleni. Klassikko. Vissiin kuusi vuotta sitten Free Record Shopissa ensimmäisen kerran tätä kuuntelin, ihastuin ja säästin viikkorahoista levyä varten. Ja vieläkin kuulostaa yhtä hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti