tiistai 21. toukokuuta 2013

PÄÄSYKOE


Jännitys tiivistyy, eikä ole yhtään hauskaa tämä tämmöinen. Huomenna siis grande finale, historian pääsykoe, 14.00-18.00 Helsingin yliopistolla. Ainoa koe, joka on koskaan jännittänyt lähellekään yhtä paljoa, oli psykologian yo, jossa olin asettanut itselleni todella korkeat tavoitteet ja sitä kautta paineet myöskin. Nyt jännittää enemmän. Pelissä on paljon enemmän kuin yksittäinen arvosana. Suuri määrä lukemista, kertaamista, lisää lukemista, yritystä pitää jo opittu mielessä, sekä stressaamista. Lähes puolivuotinen viihteen ja sosialisoinnin rajoittaminen poistuu huomenna. Heinäkuussa saan tietää, oliko siitä mitään konkreettista hyötyä.
Gregorius I:stä Martinus V:een, Knuut Suuresta Henrik V:een, Tolosasta Agincourtiin, kolmivuoroviljelystä kirjapainoon, areiolaisuudesta uskonpuhdistukseen; Muradista Muhammad II Valloittajaan, reconquistasta Konstantinopolin tuhoon, Hansaliitosta Västeråsin valtiopäiviin, Maunu Ladonlukosta Svante Stureen,  Turun maaoikeudesta absolutistiseen monarkiaan, kaikki aiheet, teemat, henkilöt ja käsitteet ovat, ainakin jollain tasolla, hallussa. Osaanko jäsentää suuret kokonaisuudet tarpeeksi hyvin, ja osaanko löytää syy-seuraus-yhteydet riittävän hyvin kysytyistä aiheista, se jää nähtäväksi. Yksi essee Suomen ja pohjoismaiden historiasta, yksi maailmanhistoriasta sekä yksi aineistotehtävä, 30-30-40 = 100pts. Kahdeksankymmenen luokkaa kun saa niin pääsen sisälle lähtöpisteideni avulla.
Sain onneksi huomisen aamuvuoron vaihdettua pois, joten saan nukkua; ihan kuin kuitenkaan pystyisin pitkään nukkumaan, aamupäivästä parin tunnin kertaukset vielä ehtii tehdä. Koe jännittää jo nyt, stressitaso korkealla ja aivot eivät tunnu toimivan lainkaan. Toivon hartaasti, etteivät ne aio huomenna unohdella termejä tai vuosilukuja. Vuorokauden päästä olen teoreettisesti lomalla, nyt saavat luvan käyttää kaiken kapasiteettinsa. Jännityksen saa käännettyä itsevarmuudeksikin; siitä psykologiasta tuli silloin kolme vuotta sitten 35/36 ja L…

Tänään kävin tekemässä ranskan filologian kokeen, joka oli toisaalta naurettavan helppo, toisaalta jäätävän vaikea. Koemateriaalina oli siis 80-sivuinen novelli, sekä jonkunnäköinen kielioppikirja. Luin ensimmäisen, ja sen pohjalta oli kolme alle 200-sanaista esseetä, joista yksi suomeksi. Näissä ei mitään vaikeuksia. Seuraavaksi aukkotehtävä, johon piti valita oikeat sanat ja taivuttaa ne; meillä oli koulussa seiskaluokalla vaikeampia vastaavia. Mutta viimeinen osuus. 20-kohtainen monivalinta, joka oli käytännössä lingvistiikkaa, hyvin hankalia kysymyksiä. Puhdasta kielitiedettä, sisältäen joka kohdassa termejä joita en ollut ikinä kuullutkaan. Hiukan samantyyppisiä, helpompana vain, on tullut kuitenkin joskus tehtyä, joten hyvällä tuurilla sieltä voi riittävästi pisteitä tullakin. Näistä piti nimittäin saada puolet pisteistä jos halusi hyväksytyn kokeen, ja vääristä vastauksista tuli miinuspisteitä…Ilman tuota jälkiosiota uskoisin melko varmasti pääseväni sisälle, nyt olen melko skeptinen. Mutta noh, tuo oli neljäs vaihtoehto, ja tärkeintä olikin saada tuntuma koetilanteeseen huomista varten.

16h aikaa. Hyviä kysymyksiä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti