keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Israel - day 12

Yhdeltätoista checkout, sporalla keskusbussiasemalle, aamupalaa leipomosta ja bussin kyytiin; 45min matka Tel Aviviin, bussiasemalta sherut-taksi ja viitisen minuutin kävelyllä perillä Beachfront Hotel Tel Avivissa. Matkan kokonaisukustannukset? 24 sekeliä per naama – eli karvan vajaa viisi euroa. Ei todellakaan paha.
Hotelli on kohtelias nimitys tästä residenssistämme, mutta pariksi yöksi aivan kelvollinen. Itse asiassa, jossei Jerusalemin hotellimme olisi ollut niin hyvä, pitäisin tätä oikein mainiona. Ainakin viimevuotiseen Barcaan verrattuna olo on kuin kuninkaallisella. Alan tosin uskoa, etten tule löytämään sitä huonompaa asumispaikkaa mistään. Anyway, Jerusalemin City Center Hotelissa oli itsestäänselvyytenä oma kylpyhuone, parveke, siistiä, tilavaa, viihtyisää…Tämä on tällainen hostellikoppi minimitason siisteydellä, vessat ja suihkut ovat käytävän päässä. Vessassa haisee urea. Mutta, mikä on merkityksellistä, niin meri; ikkuna on merinäköalallinen, ja ranta on kirjaimellisesti tien toisella puolella. Tästä kun ryntäisi juoksuun niin olisi meressä puoleen minuuttiin.

Heti saavuttuamme heittäydyimme siis meren aallokkoon pariksi tunniksi, ai että on jees. Merivesi +29 ja auringon paahdetta lieventää tuuli. Kierittyämme tarpeeksi suolassa ja hiekassa kävimme syömässä paikallisessa mäkkärissä, pitihän sitä testata. Samalta se maistui, paitsi juusto puuttui – ei maitotuotteita ja lihaa samaan aikaan. Pitää olla kosher. Samasta syystä et löydä vaikkapa pizzaa salamilla tai jauhelihalla mistään.

Hotellihuoneen ikkunanäkymä.Iltakävely juuri sopivasti ennen auringonlaskua piiiitkää rantabulevardia pitkin – joskin kuulemma todella upean Tel Avivin auringonlaskun sabotoi jostain tyhjästä ilmestyneet pilvet. Nättiä kuitenkin, samanlaista kuin kaupunkihiekkarannoilla nyt yleensäkin. Paitsi että lähistön rakennukset ovat melko rumia paria pilvenpiirtäjää lukuun ottamatta, hotellimmekin näyttää pahvilta.


Tel Aviv on kyllä kaupunkina jotain aivan muuta kuin Jerusalem. Tunnelma on lähes vastakohtainen, siinä missä Yerushalaim henkii omaleimaisuutta, itämaisuutta, uskonnollisuutta ja vanhanaikaisuutta, on Tel Aviv länsimaalainen, moderni ja maallinen kaupunki. Kovin syväluotaavaa analyysiä en pysty antamaan, mutta eron huomaa heti. Rantakadulta ja rannalta bongattu niin eurooppalaisia kuin yhdysvaltalaisia turisteja, polkupyöriä, konemusiikkia, lenkkeilijöitä, olutta. Kipoja bongattu olematon määrä. Ihmiset pukeutuvat aivan kuten Euroopassa ja meininki ei juuri eroa muista Välimeren beacheista. Ero on lähinnä lämpöasteissa, täällä on tukahduttavan kuuma päivällä. Ja ihmiset puhuvat jossain määrin englantia, Jerusalemissa sai aina taistella ymmärretyksi tulemisen eteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti