lauantai 20. heinäkuuta 2013

Israel - days 7 and 8

Sapattihan se täällä, eli olemme viettäneet hiljaiseloa hotellilla. Haimme eilen aamupäivällä ruokakaupasta kaapit täyteen ja linnoittauduimme katsomaan Netflixistä Scrubsia; tämä yli kymmenen vuotta vanha sarja on aivan loistava, joskus yläasteella yritin katsoa mutten silloin saanut mitään irti. Nyt kuitenkin toimii. Huumori ja vakavuus sopivalla tavalla yhdistettynä, hyvät ja moniulotteiset hahmot (suosikkini Dr. Cox on yksinkertaisesti mahtava) sekä positiivinen pohjavire, joka kantaa jaksojen läpi tuoden hyvän mielen ja hymyn huulille. Yksitoista jaksoa katsottiin eilen, nyt jatkuu…

Scrubs on tämän hetken suosikkisarja.
Tämä jatkuva asepalvelusta käyvien määrä kaduilla on muuten mielenkiintoinen asia. Israelissahan asevelvollisuus koskee kumpaakin sukupuolta, miehillä kolme vuotta ja naisilla kaksi. Armeijan lomavaatetuksessa olevia ihmisiä näkee käytännössä koko ajan. Varsinkin tuo naisten pakollinen armeija on erikoinen tapaus, kyllä se on outoa nähdä jatkuvasti inttipukuisia naisia. Suomessahan muutama tuhatta naista vuodessa käy intin, ja heistäkin monet kevyemmissä hommissa. Näin ainakin omakohtaisen kokemuksen perusteella Santahaminasta.

Lisäkuriositeettina mainittakoon, että kaikki varusmiehet pitävät rynnäkkökiväärejään mukana lomillakin: toisin sanoen, kaikki nuo viikonloppuvapailla tjsp. olevat sotilaanalut kantavat pitkin kaupunkia aseitaan mukanaan. Kyllä se ensimmäisen kerran nähtynä on erikoista, kun iloinen nuoriso istuu jäätelöllä / falafelilla beeseissä inttivermeissään – ja rynnäkkökivääri roikkuu olalta.


Täällä toisaalta on myös tarvetta jatkuvaan valmiuteen. Israelissa tapahtuu jatkuvalla syötöllä terrori-iskuja, ja pelkästään Jerusalemissa on ollut 2000-luvun alkupuolella vuosittain kymmeniä iskuja. Samalla kadulla, missä hotellimme on, King George streetillä, itsemurhapommittaja tappoi kolme siviiliä 2002. Viereisellä Ben Yehudalla on lukuisia kertoja räjäytelty, viimeksi 2001 kaksi itsemurhapommittajaa tappoi kolmetoista siviiliä, kaikki lapsia tai nuoria. 1996 Hamas räjäytti busseissa 45 ihmistä läheisellä isolla Jaffa-kadulla. Viime vuosina määrä on ollut vahvasti laskussa, eikä muutamaan vuoteen mitään vastaavia ole ollut. Koko ajan kuitenkin palestiinalaiset, varsinkin terroristijärjestö Hamas, tekevät vastarintaa ja yrittävät häiritä kaikin keinoin valtion toimintaa. Jonkin aikaa sitten ammuttiin juutalainen mies, joka ajoi autollaan yksin palestiinalaisalueilla. Sen enempää pureutumatta konfliktin yksityiskohtiin, Israelilla on täysi oikeus ja kaikki syyt olla varuillaan, übertarkka sekä valmis vastatoimenpiteisiin. Kauppakeskuksiinkin mentäessä on turvatarkastukset ja metallinpaljastimet, ja kun tulimme bussilla Ein Gedistä, kävivät Israelin ja Länsirannan rajalla sotilaat bussissa katsomassa onko epäilyttävän näköisiä ihmisiä. Kysyivät muutamilta henkilöpaperit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti