tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuosi pakettiin

Vuoden vaihtumisella on ollut aina minulle suuri symbolinen merkitys. Se sulkee päättyneen vuoden, ja sen voi asettaa, näin vertauskuvallisesti, hyllyyn edellisten vuosien niteiden joukkoon. Uusi vuosi puhaltaa aina raikkaita tuulia, ja monenlaista projektia, tavoitetta ja suuntaa näkyy horisontissa. Uusi vuosi ei kuitenkaan pääse alkamaan asianmukaisesti, ennen kuin edellinen on käsitelty. Mitä siis vuodesta 2013 jäi käteen?

Opiskeleminen lienee hallitsevin tekijä, vaikkei näin loman keskellä päällimäisenä mielessä olekaan. Alkuvuoden viisi kuukautta menivät lukiessa lujaa pääsykokeisiin, ja viimeiset neljä kuukautta menivät sitten opiskellessa sitä historiaa. Eli historiaa tuli luettua massiivisia määriä, ja en edes lähde erittelemään, mitä kaikkia uusia asioita olen oppinut, sillä ihan jo aihekokonaisuuksia on jo niin paljon. Hyvin hedelmällinen ja opettavainen vuosi siltäkin kannalta siis.

Ulkomailla pitää päästä käymään ainakin kerran vuodessa, ja tällä kertaa se oli tuo kaksiviikkoinen Israelinreissu. Avartava ja viihtyisä matka vähän erilaiseen kohteeseen, hyvä matka olikin. Lisäksi mieleen jäi erityisen hyvin tuo Raaseporin fillarireissu, vaikka vain reilun vuorokauden olikin, sillä pitkänmatkan pyöräily on vertaansa vailla, varsinkin Suomen keskikesän unelmasäässä. Olen iloinen, että pääsin tekemään nuo kaksi matkaa, kummatkin kuuluvat vuoden kohokohtiin.

Omaan asuntoon muuttaminen tuli ajankohtaiseksi vakituisen työpaikan myötä. Helsingin vuokrataso on suhteettoman korkea, mutta näin muuten olen täysin tyytyväinen asuntooni ja omillaan asumiseen. Vuosi 2013 oli myös ensimmäinen täysi, vakituinen työvuoteni, ja tänään sain aamuvuorolla vuoden työt pakettiin. En nyt tähän hätään jaksa laskea tarkemmin, mutta yli tuhat tuntia tuli Ärrällä oltua. Kieltämättä ihan asiallisen tuntuista hankkia itse voi leipänsä päälle. Työ nyt on asiakaspalvelua, mutta onneksi sieltä rennommasta päästä, ja töissä ehdin useinkin lueskella kirjaa / koulutöitä. Teen kuitenkin samalla työt esimerkillisen hyvin, mikä kuvastaakin työpaikan rentoutta. Pystyy tekemään duunit kunnialla ja välillä siinä sivussa lukemaan vaikka hyvää kirjaakin.

NHL:n ja Jatkoajan töiden parissa kului aikaa, oikeastaan ekstramäärä, sillä edellinen kausi alkoi työsulun vuoksi vasta helmikuussa. Tein siis kahdesti kausiennakot, ja NHL-pelaajakorteista vastaavana sain päivittää kahteen kertaan kaikki n. 700 pelaajaa. Projekti täydellisessä muodossaan on kyllä vielä kesken, ja tulee olemaankin, massiivinen työmäärä niissä on kun kukaan ei ole koskaan kunnolla niitä tehnyt. Keväällä seurasin myös Kingsin pudotuspelitaivalta livenäkin, tänä syksynä en ole katsonut kuin vasta kaksi peliä suorana. Se öisin nukkuminen on kummallisen houkuttelevaa puuhaa yleensä.

                                                                           ***

Fuksisyksy puhalsi kylmästi ylitseni, ja olin hetken mukana koulun vapaa-ajanviettokulttuurissa. Sain kuitenkin todeta, että se ei vain ole minua varten. En viihdy alkoholin parissa, en viihdy tapahtumissa joissa alkoholi virtaa, enkä pidä minkäänlaisesta ”biletyksestä” kuin ani harvoin oikeassa seurassa oikealla mielentilalla. Ison kaveriporukan näkeminen neljän kuukauden välein baarissa menee vielä, joskin senkin voisi muualla tehdä, mutta opiskelijaelämä on yliarvostettua. En ymmärrä tätä Suomen alkoholikulttuuria alkuunkaan. Yliopistollakin ihmiset ovat mukavia ja aikuisempia kuin mitä vaikka lukion alussa ihmiset, ja esimerkiksi ruokatunneilla oikein hyvää, sivistynyttä keskusteluseuraa, mutta dokaustapojen perusteella sitä ei uskoisi. Aina sitä ihmettelen, ja nyt jälleen, toivottavasti viimeisen kerran, siinä mukana olleena en voi kuin sanoa että ei kiitos, korkki kiinni.
Opin kuitenkin jälleen paljon itsestäni, ja tunnen oloni vakaammaksi sekä kypsemmäksi kuin aiemmin. Tiedän mitä haluan, tiedän miten saavuttaa se, ja olen pohjimmiltani tyytyväinen nykyiseen elämääni, vaikka tämä opiskelijan arki toisinaan melkoista koiran elämää onkin.

Vuotta 2013 - mm. muutto, Raasepori ja Israel jäivät hyvin mieleen. 

Opintopisteitä kuitenkin ropisee, töitä teen maksimimäärät valtion sallimissa puitteissa, elämällä on selkeä suunta ja tunnen olevani hyvässä kontrollissa kaikesta, siinä määrin kuin 21-vuotiaana voi olla – enhän tiedä tarkalleen, mitä teen vuoden päästäkään edes. Koen eläväni tasapainoista, hyvää elämää, joka on juuri minun näköiseni. Koulu vie paljon aikaa, mutta niin sen pitääkin – ei siellä olla oleilemassa. Töitä tehdään niin paljon kuin kirjaimellisesti laki sallii, koska hikinen soluasunto ja nuudelidieetti eivät ole kelpuuttamani elintaso. Vapaa-aikani kuluu kirjojen, musiikin, laatuelokuvien/sarjojen sekä vuosien tauon jälkeen enenevissä määrin niin figu- kuin lautapelaamisenkin merkeissä, unohtamatta liikuntaa, jonka tosin haluan saada entistä tasaisemmaksi. Kavereita näen todennäköisesti useahkon parikymppisen kriteereillä harvahkosti, mutta jokainen ystäväni on sen laatuinen, että he eivät karkaa mihinkään. Minulla on hyvät ystävät, joihin luotan, ja joiden seurasta nautin varauksettomasti. Yksittäisten kavereiden näkemisen lisäksi käyn ulkona harvakseltaan vanhoja tuttuja näkemässä tai jutustelemassa kavereiden kanssa parin tunnin verran maailman menosta. Isommat kekkerit ovatkin lähinnä tapa näyttäytyä laajemmassa sosiaalisessa yhteydessä edes joskus.
Tämän rauhallisen, mutta aktiivisen ja tekemisentäyteisen elämän jaan nyt jo kolmatta vuotta Jemiman kanssa. Hän on epäilemättä elämäni tärkein yksittäinen asia, ja vakaa parisuhde onkin jotain minkä varaan on hyvä tulevaisuutta rakentaa.

Tulevalta vuodelta odotan paljon, kuten aina. On hyvä tunne aina kääntää uusi lehti elämässä, tavoitteita tulevalle vuodelle lienee nyt enemmän kuin koskaan – ja mikä tärkeintä, tieto siitä, että pystyn ne saavuttamaan. Ennen kaikkea alkavasta vuodesta on erityisen hyvä fiilis. Jotain siistiä odottaa kulman takana.

                                                                      ***

Kuluneen vuoden aikana tuli luettua valitettavan vähän kaunokirjallisuutta, viidentoista kirjan luokkaa, mutta elokuvia näin reilut kuusikymmentä taasen, päälle vielä peräti seitsemäntoista tuotantokautta eri sarjoja. Tosin, lähes kaikki lukemani kirjat olivat vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, kun en viitsinyt pääsykoelukemisen keskellä lukea mitään muuta. Ensi vuonna tulee varmasti luettua enempi. Hyvät kirjat ovat kuitenkin aina se paras kulttuurin muoto. 

Vastapainoksi vuoden aikana tuli kuunneltua kiitettävissä määrin uutta musiikkia, huomattavasti enemmän kuin edellisenä – lähinnä ja varsinkin nimenomaan näitä vanhempia artisteja, alkaen ihan varhaisesta Pet Shop Boysista jatkaen niin Pyhimykseen ja Laineen Kasperiin kuin Leonard Coheniin ja Kari Tapioon. Kuitenkin, tänäkin vuonna ilmestyi reilun tusinan verran levyjä, jotka pääsivät heti kuunteluuni. Joten,

vuonna 2013 ilmestyneet viisi parasta levyä:

1. Summoning - Old Morning's Dawn
2. Solonen & Kosola - Kolmetoista kertaa kovempi kuin kukaan
3. DJ Polarsoul - Pilvilinna
4. Huge L - Delirium Tremens
5. Shade Empire - Omega Arcane

Summoning täräytti niin täydellisen tunnelmointilevyn kuin vain voi. Old Morning’s Dawn tavoittaa musiikillisten ansioidensa ohella Keski-Maan tunnelman niin hyvin, kuin Tolkienia vain voi tulkita – unohtakaa Peter Jackson. Voiko musiikki tämän paremmaksi mennäkään?
Solosen ja Kosolan yhteislevy on yksinkertaisesti tiukkaa tavaraa tiukalla asenteella. Kestää kulutusta. Plussaa hyvistä musiikkivideoista, mitä Suomesta ei liikaa tule. DJ Polarsoul puolestaan keräsi sen verran mahtavan vierailijakaartin levylleen todella pärähtäviä biittejään tukemaan, että olisi vääryys jättää hänet mainitsematta. Hugen onnistuminen ei yllättänyt, mutta jälleen hän löysi uusia puolia musiikistaan. Delirium on levynä kuin tumma virta, jonne uppoutuu ja ajautuu unohtaen kaiken muun. Se vetää mukanaan mielialaansa.
Shade Empire onnistui luomaan pitkästä aikaa todella raskasta, mutta samalla teatraalisen melodista metallia. Sekin herättää uniikin tunteen, joka syntyy vain tämänkaltaisesti musiikista: Shade Empire - Devolution


Ei tässä muuta kuin kehittävää, kokemusrikasta ja hyväntuulista tulevaa vuotta kaikille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti