keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Tasapainoista syksyä

Moniviikkoinen hiljaisuus katketkoon hetkeksi. Suunnittelen tässä alustavasti parhaillaan uutta blogimuotoa, joten en ole jaksanut nyt panostaa tähän nykyiseen juurikaan. Kerrataan nyt kuulumisia kuitenkin.

Viimeiset kolme viikkoa ovat kuluneet vaihtelevin fiiliksin, mutta aktiivisen tekemisen merkeissä. Hetken aikaa oli taas älytön kiire ja tuntui, ettei aika riitä mihinkään, vaikka paljon tuli koko ajan tehtyäkin. Tämän taustalla lienee yksinkertaisesti syyskuun työmäärä, tein noin 90h duunia koulun ohella. Tuollainen määrä ihan rehellisesti häiritsee jo opiskeluakin. Ei huolta kuitenkaan, lokakuussa työmäärä onkin sitten radikaalisti vähäisempi, noin 50 tuntia – nyt on jaksanut taas ihan eri tavalla. Viime viikolla kävin yhtenä päivänä koululla, tällä viikolla olen ollut joka ikisellä luennolla (!). Suurin osa luennoista on edelleenkin sisällöltään melko irrelevantteja, mutta aina tulee joitakin tiedonmurusia joista voi olla hyötyä. Vietän aikani luennoilla koneella tehden mm. Jatkoajan duuneja, joten aika ei mene hukkaankaan. Lisäksi luennoilla käymällä saa hyvän omatunnon, välillä jopa raivostuttavan velvollisuudentuntoinen kun olen.

Sosiologian luennoitsija dioineen on edelleen karmea, mutta luettuani tenttikirjan Sosiologian klassikot ja moderni maailma pääsin kärryille itse aiheesta melko hyvin. Nyt tenttiä varten kerratessa muistiinpanojen kera tuo luentomateriaalikin on enemmän järkeenkäypää, vaikka sisältääkin paljon ihme epäselvyyksiä. Viisisataa powerpointdiaa kurssissa, joista ehkä viisikymmentä on oikeasti hyödyllisiä. No joo, voisi tämä olla pahempaakin. Itse sosiologian klassikoiden (Marx, Durkheim, Weber, Tönnier, Simmel) teoriat ovat toisinaan oikeasti ihan hyviä, ja kyllä niitä jonkinasteisella mielenkiinnolla lukee.

Taloustiede on leppoisa mukavaa, luennot helppoja ja aiheet hyvin ymmärrettäviä sekä mielenkiintoisia. Opettaja on opettajaksi hiukan laiska ja kurssi huonosti organisoitu, mutta en jaksa häiriintyä näistä, itse materiaali on sen verran hyvää. Ainoa ongelma on tämä matematiikan poissaolo, joka on hiukan keinotekoista – harjoitustehtävät ovat toisinaan niin pelkistettyjä, että en edes ymmärrä mitä niissä haetaan. Humanistien pyynnöstä tällä sivuainekurssilla on siis mahdollisimman vähän matematiikkaa, mutta itselleni kävisi kyllä ihan normaalikin opetustapa.

Ruotsi on ruotsi, siitä ei enempiä sanottavia, ja praktikum soljuu omalla painollaan eteenpäin. Kaikki (tälä hetkellä tarvittava) tutkimuskirjallisuus istuu nyt pöydälläni, kuusi teosta Irlannin varhaiskeskiajasta. Vaikka tällä ei kiire ole, alan luultavasti työstämään hyvinkin pian jonkinnäköistä raakaluonnosta tutkielmasta.

Aamuvuorot ja tenttilukeminen
Yksi tuoreimmista maalausprojekteista
Sis. Del + Cafén sunnuntaibrunssi 
Syksystä voi nauttia mm. omalla parvekkeella

Koulu ei suinkaan ole ainoa elämäni, vaikka parin löysän viikon jälkeen nyt taas siihen enemmän panostankin. NHL pyörähtää jälleen käyntiin tulevana yönä, ja Jatkoajan duunit ovatkin työllistäneet kauden alla melko lailla. Kauden alku on aina todella virkistävä tapahtuma, ja koosteita jaksaa katsoa käytännössä kaikista peleistä. Vasta parin kuukauden jälkeen alkaa se runkosarjan sydäntalven jakso, jolloin se ei ole aamulla ensimmäisenä mielessä, kunnes taas keväällä jaksaa valvoakin pelejä katsellessa. Kyllä NHL:n alku on viimeinen ja selvin lähestyvän talven merkki.

Figupuolella jättimäisten projektieni loppu jopa häämöttää, tällä hetkellä olla enää reilut viitisenkymmentä modelia maalattavana. Jos todella onnistun tässä tavoitteessa maalata kolme täyttä armeijaa saman vuoden aikana, pidän sitä yhtenä pitkäjänteisimpinä ja vaativimpina projekteinani missä olen onnistunut. Pelasimme myös luultavasti pistemäärällisesti isoimman 1vs1-pelimme koskaan viime viikolla, oli erityisen hyvä ja älyllisesti haastava peli.

Musiikin osalta olen kuunnellut viimeisen kuukauden päivät lähinnä klassista ja Vesa-Matti Loiria, avustettuna suomiräpillä. Rauhallisempi ja älyllisempi musiikki iskee nyt hyvin, vaikka Primordial aina syksyyn ja sateisiin sopiikin.

Opettelen juomaan teetä ja ostin halvalla iPhonen. Eilinen aamuvuoro aiheutti lähestyvän talven masennusta, tämänpäivänen sade vei sen pois. Näimme lyhyen ajan sisään toisenkin huippuelokuvan la Grande Bellezzan muodossa, kyseessä italialainen taide-elokuva.

Siinäpä se, ensi viikolla sosiologian ja taloustieteen tentit, sitten viikon lomalle. Tuntuu kummalliselta olla periodin lopussa, kuusi viikkoa ja samalla neljäsosa lukuvuodesta on vierähtänyt kuin huomaamatta. Tänä vuonna lomani sisältää myös viisi päivää ihan oikeaa lomaa, kun työt sain minimoitua. Syksy tuoksuu vielä ilmassa, nautitaan siitä nyt vielä ennen kuin marraskuu vie sen pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti