keskiviikko 31. joulukuuta 2014

2014: yhteenveto

Ei vuotta ilman loppukatsausta. Tämä vuosi oli monipuolinen, tekemisentäyteinen ja oikeastaan kaikin puolin positiivinen vuosi. Kaiken kaikkiaan elin vuoden kokonaan juuri niin kuin halusinkin, mikä oli mainiota – saavutin lukuisia tavoitteinani, niin pieniä kuin suuria, tein rankasti töitä niin koulun kuin ansiotöiden parissa, lomailin kunnolla ja nautin elämästä. Kulutin paljon viihdettä, pelasin lauta- ja figupelejä, näin ystäviä, joskaan en aina ehkä niin usein kuin voisi. Kehityin akateemisilta taidoiltani hurjasti, ja opin todella paljon uutta – vaikka samalla yleinen uteliaisuuteni ja taipumukseni haluaa tietää kaikesta kaikki kärsikin melkoisesti. Luultavasti korkeatahtisen opiskelun ohella aivoni eivät vain ole jaksaneet enää kiinnostua kaikesta triviaalista ja ”vähemmän tärkeästä”.

Opiskelut tuottivat hyvää tulosta. Tämän vuoden aikana sain kasaan jotakuinkin 80 opintopistettä, minkä lisäksi kandini on jokseenkin palautusta vaille valmis – olin valmistautunut tekemään tänä lukuvuonna tuon, mutta että se on jo käytännössä valmis vuodenvaihteessa, on positiivinen yllätys ja jättää keväälle selvästi enemmän vapaata. Kevätlukukausi oli melko nihkeä pakollisten epämotivoivien kurssien vuoksi, mutta lopussa kiitos seisoo. Joskus ne pitää käydä kuitenkin. Syksy oli mukavampi sivuaineiden johdosta, mutta luennot eivät edelleenkään kiinnosta oikeastaan pätkääkään, ja olen käynyt yhä harvemmin fyysisesti koululla. Hyvä opiskelusyksy ja tulosten valossa hyvä vuosi, melko kova tahti mutta niin saa ollakin.

Yliopiston kesäloma, neljä kuukautta lomailua, jäi mieleen lähinnä yhtenä pitkänä rauhallisena ja kiireettömänä ajanjaksona. Tällä opiskelutahdilla tuo kelpaa oikein hyvin. Työt kuluttivat kesällä, mutta kyllä se sujui – töitä tuli vuoden aikana tehtyä luultavasti jotain luokkaa 850 tuntia, tulorajan käytin aivan tappiin asti. Vielä jaksaa painaa Ärrällä, vaikka välillä turhauttaakin – pahinta on herätä aamuisin kuudelta. Toistaiseksi ainakin vielä ihan kelpo työpaikka tuon tason hommiin kuitenkin.

Kuukauden palkallinen loma töistä olikin sitten koko vuoden parhaita paloja. Ulkomaanreissuna Italiassa kaksi viikkoa ”reilaten” oli hieno kokemus, yksi matkustusmuoto lisää koettu ja samalla reissulla monta paikkaa samasta maasta nähty. Keväällä olin mukavalla opintomatkalla Prahassa, syksyllä käytiin päiväristeilyllä Tallinnassa sekä kahden yön risteilyllä Tukholmassa, mitkä olivat oikein leppoisia minilomia. Kesältä löytyi myös monia mökkireissuja ja mm. Tampereen päiväreissu.

NHL:n seuraaminen jatkui hyvin vaihtelevana ja epäsäännöllisenä päivittäisestä statuksestaan huolimatta, kuten myös Jatkoajan hommat. Ei oikein riitä aika kaikkeen, ja tästä on helpoin tiputtaa pois. Kings kuitenkin voitti Stanley Cupin, mikä luonnollisesti riemastutti kesäkuussa.

Vuoden tietää olleen aktiivinen ja hienojen muistojen täyttämä, kun kuvatunkua kollaasiin olisi tusinan tällaisen edestä. Tässä nyt kuitenkin joitakin paloja, ulkomaita, mökkireissuja, pelaamista ja arkea.
Vuoden suurin projekti vapaa-ajan puolella oli kolmen Fantasy Battle-armeijan maalaaminen, joka ilokseni onnistui. Maalasin loppuun jo 2007 aloitetun Dark Elf-armeijani jopa 4000pts kokoiseksi, sekä niin Vampire Countseja kuin Warriors of Chaoksiakin 2800pts. Nyt peliporukallamme on kaikkien näiden vuosien jälkeen maalatut täydet armeijat. Maalasin yhteensä 313 figua, mukana muutama jättimäinen modeli, joka on huima määrä edellisvuosiin verrattuna (muutamaa kymmentä yleensä). Kehityin selkeästi ja maalaamiseen rutiininomaisemmaksi, mikä helpottaa isojen määrien laadukasta maalausta. Vuoden lopussa sain avattua figubloginkin, mitä olin jo vuosi sitten miettinyt.

Sarjoja katselin 18 tuotantokautta, joista merkittävimpänä Doctor Whon uudemman version kaikki kahdeksan tuotantokautta ekstrajaksoineen. Suursuosikki. Katsottua tuli myös mm. The Nannyn kaudet 3-6, Iholla uusin kausi sekä Band of Brothers jälleen kerran. Elokuvia ja leffoja katselin reilut 70 sekä dokumentteja kymmenkunta.

Kirjoja luin 31 kappaletta, mikä on ilahduttava parannus viime vuosiin. Mukana oli keskeisimpinä kokonaisuuksina H.P. Lovecraftin kaikki kolme kokoelmateosta (Omnibus 1-3) sekä Conn Igguldenin viisiosainen Valloittaja-sarja. Sarjakuva-albumeitakin luin noin tusinan verran.

Musiikinkuunteluni elää edelleen lievää suvantovaihettaan, en tiedä onko useamman vuoden laskusuhdanne pysyvä asia vai vaihtuuko se vielä. Kuuntelen kuussa noin 300 toistoa, kun jokunen vuosi sitten meni helposti 600-800. Tutustun harvoin uusiin artisteihin, mutta vanhoja tuttuja tulee kyllä aktiivisesti pyöritettyä, ja näiden uudet levyt ovatkin aina mukava asia. Hyvä musiikki on edelleen parhaimmillaan mahtava asia. Päättyvän vuoden aikana kävin Stam1nan ja Mokoman keikoilla, sekä Tuskassa ja Flowssa yhtenä päivänä kummassakin, joten livemusiikkiakin tuli todistettua ihan mukavasti. 2014 oli uusien levyjen osalta aika vaisu vuosi, mutta tehdään perinteinen top5-listaus silti:

1.     Huge L – Aurora
2.     Sabaton - Heroes
3.     Stepa – Ultramagneettinen
4.     Die Antwoord – Donker Mag
5.     Stam1na – SLK

Mainittakoon heti, että Primordialin uusinta en ole vieläkään päässyt kuulemaan vinyylin viivästyttyä useamman kuukauden, joten se jää ulos arvioista. Järjestys on muuten tasainen, eikä selkeää ykköstä ole. Kolmea ensimmäistä jaksaa kuunnella eniten, ja varsinkin Hugen uusin on parasta häneltä pariin vuoteen. Sabatonin uusi ei ole järisyttävä, mutta tasaisen varma, ja soi säännöllisesti. Stepan kolmas soololevy on rennon leppoisa, vaikka ei mitään mullistavaa tarjoakaan. Die Antwoordin kesän alussa tullut levy keräsi paljon kuunteluja tuolloin, mutta ei ehkä kestä kulutusta ihan hirveästi. Stam1na ei tee enää samanlaisia levyjä kuin ensimmäiset, 15-vuotiaalle pojalle hetkeksi maailman parasta musiikkia tarjonneet, mutta SLK:akin on hetkensä.

***


Ensi vuodelta odotan enemmän aikaa oleiluun ja rentoa kevätlukukautta, yleisen uteliaisuuden kaikkea kohtaan palaamista, Ylen dokumentteja, teenjuonnin opettelemista, uudessa mukavassa asunnossa asustelua sekä toivottavasti opettajansijaisuuksia. Keväällä on opettajan pedagogisten opintojen pääsykokeet, joista suoriutuminen hyväksytysti on opiskelusuunnitelmieni kannalta hyvin keskeistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti