perjantai 19. joulukuuta 2014

Syyslukukausi: done

On jälleen aika lukukausikatsauksen. Toinen lukuvuosi yliopistolla toi uudenlaisia opintoja eteen, sillä vuosi kuluu pitkälti sivuaineiden parissa. Merkittävänä erona ensimmäiseen vuoteen oli myös luentoaktiivisuuteni kokema selkeä lasku: 59 luentoa eli 88.5 tuntia eli 5310 minuuttia, läsnäoloprosentti 71.95%. Kandin ohella koulutöihin kuului mm. viisi tenttiä, seitsemän esseetä, esitelmä, tutkimussuunnitelma ja viidet palautettavat laskuharjoitukset. Opintopisteitä kertyi 34, joskaan tuohon ei sisälly kandiin kulunut mittava työmäärä. Yhteiskuntaopin aineenhallinnasta 25/60 OP kasassa nyt.

Yleisfiilis on aika neutraali, luentokurssit ovat edelleen kirjoissani melko turhakkeita, ja aionkin keväällä kirjatenttiä entistä enemmän kursseja. On ollut ihan mukavaa opiskella valtiotieteitä, sivuaineisiin onneksi sisältyy vain asiakursseja. Kandin tekeminen on ollut erittäin opettavainen prosessi, ja selvästi mielekkäin opintokokonaisuus tähän asti yliopistolla. Ruotsi on nyt myös vihdoin suoritettu. Paljon on edelleen asioita mistä en pidä yliopistolla, mutta sen verran on hyvääkin että jaksan siellä opiskella.

Praktikum ja kandidaatintutkielman tekeminen oli syksyn selvästi tärkein kurssi. Dosentti Mikkelin hyvässä ohjauksessa pienryhmäkurssi, joka jatkui koko syksyn kerran viikossa. Käytiin läpi tutkielman tekeminen prosessina ja tutkimustyöhön liittyviä yleisiä asioita, samalla kun aloitimme omat työmme. Itse tosin kirjoitin oikeastaan koko tutkielmanikin marras/joulukuun aikana, siitä ei puutu enää kuin muutamat viitekorjaukset ja viimeiset hiomiset. Hyvä kurssi, ei valittamista, itse tutkielmaa pohjustettiin hyvin tutkimussuunnitelmalla ja ideapapereilla. Tärkein kurssi oli hyvin hoidettu opetuksenkin osalta, hyvä juttu.

Taloustieteen sivuainekokonaisuudesta suoritin kolme kurssia (joista tosin yhden läpipääsy ei ole vielä varmistunut). Ensimmäinen, Taloustieteen perusteet, lähes kahden periodin mittainen laskuharjoituksiakin sisältänyt kattava peruskurssi oli ihan okei. Luennot olivat mitä olivat, tehtävät tulivat aina myöhässä ja arvosanaa saanee odottaa kuukausia, mutta itse kurssimateriaali oli erinomainen. Kyllä tuosta pääsi sisään taloustieteen perusteisiin hyvin.
Julkinen talous olikin sitten lukuvuoden ensimmäinen kirjatentti, mihin piti lukea nelisensataa sivua Joseph Stiglitzin Economics of the Public Sectoria; melkoista pakkolukua välillä, mutta toisaalta paljon mielenkiintoista ja ennen kaikkea yleissivistävää asiaa. Lähinnä ihmettelen, miksi peruskurssin sisältö on lähinnä Yhdysvaltojen julkista taloutta, eikä esimerkiksi Euroopan maiden, mutta ajoi tuokin asian. Vitonen tuosta tentistä siis, kyllä nuo kirjatentit sopivat parhaiten minulle.
Kolmas taloustiede oli Suomen talouselämän ja maailmantalouden esittely, jossa käsiteltiin yli puolilla luennoista tuoreinta talouskriisiä, eikä maailmantaloutta tosiaankaan esitelty mitenkään yleisluontoisesti. Vaihtuvat luennoitsijat ja melko tylsää tavaraa, lisäksi luennot iltaisin joten en jaksanut käydä juuri ollenkaan. Tämän tentti oli myös luultavasti typerin tentti missä olen ollut, todella triviaalisia kysymyksiä ja en tosiaan ole edes läpipääsystä varma. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen sivuaine, mutta kurssien sisältö on näköjään tuttuun tapaan laidasta laitaan.

Sosiologian sivuaineesta kävin kaksi kurssia. Sosiologian johdantokurssi oli ihan okei, tavallinen luentokurssi jonka lisänä oli yksi kirja luettavaksi. Hyvä johdatus oppiaineeseen, tosin lähinnä tuon kirjan takia. Luennot ja niiden sisältö olivat ihan ok, mutta oli sielläkin seassa täysiä huteja. Aineena tämä ei kuitenkaan ole mitään mitä opiskelisin vapaavalintaisesti, yhteiskuntaopin sivuainekokonaisuus nyt vain vaatii tämän tai valtio-opin, ja valtio-opin peruskurssi oli taloustieteen vastaavan päällä. Kyllä tätä silti nämä viisi kurssia lukee. Toinen sosiologian perusopintoihin kuuluva kurssi oli Väestötieteen johdantokurssi, jossa oli mukavasti vain seitsemän luentoa ja vastapainoksi paljon palautettavia töitä & itseopiskelumateriaalia – tämä sopiikin minulle paremmin. En ole vielä viimeistä esseetä tehnyt, mutta ison kasan muita palautuksia kylläkin. Hyvä perehdytys aiheeseen, mutta sama juttu kuin sosiologiassakin, ei ole se oman kiinnostuksen vahvin alue. Ihan mukiinmenevä kurssi kuitenkin. Plussaa noista materiaaleista, jos aihe oikeasti kiinnostaa niin mahdollisuuksia päästä syvemmälle tarjottiin heti kättelyssä.

Syksyn isoin haaste oli toisen kotimaisen kielen suullinen ja kirjallinen taito, tuttavallisemmin ruotsi. Kaksi kertaa viikossa, koko syksyn, läsnäolopakko, paljon palautettavia töitä. Opettaja oli hyvä ja mukava, eivätkä luennot loppupeleissä olleet ihan hirveitä, ja esseetkin oli suht helppo kirjoittaa – olen vain koko kielessä niin huonolla tasolla, että jouduin työskentelemään mukavuusalueeni ulkopuolella jatkuvasti. Luennot olivat pitkälti pienryhmäkeskustelua, joka oli todella vaikeaa minulle. Kai sitä kuitenkin jonkinlainen osaaminen kieleen on, kun pääsin sekä suullisen että kirjallisen kokeen läpi ensimmäisellä yrityksellä – suullisessa puhuin jopa neljä minuuttia enemmän kuin olisi tarvinnut. Nyt on ruotsinopiskelut tämän elämän osalta oletettavasti vihdoin pysyvästi ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti